Jumat, 18 Agustus 2017

Kelak Ada 12 Barisan di Padang Mahsyar, Kamu Berada di Barisan yang Mana?

MediandaTerkini - Suatu ketika, Muadz bin Jabal ra menghadap Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dan bertanya: “Wahai Rasulullah, tolong uraikan kepadaku mengenai firman Allah SWT: “Pada saat sangkakala ditiup, maka kamu sekalian datang berbaris-baris.” (QS An-Naba’:18)”Mendengar pertanyaan tersebut, baginda Rasulullah shallallahu alaihi wasallam menangis dan basah pakaian dengan air mata. Lalu menjawab: “Wahai Muadz, engkau telah bertanya kepadaku, perkara yang amat besar, bahwa umatku akan digiring, dikumpulkan berbaris-baris.”

Maka kemudian dijelaskan oleh Rasulullah Rasulullah shallallahu alaihi wasallam terkait 12 barisan tersebut.

Barisan Pertama

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih:

“Mereka itu ialah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakiti hati tetangganya, maka demikianlah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Kedua

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Yang Maha Pengasih:

“Mereka itu ialah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan sholat,maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Ketiga

Mereka berbentuk keledai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking. “Mereka itu ialah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Keempat

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan keadaan darah seperti air pancuran keluar dari mulut mereka. “Mereka itu ialah orang yang berdusta di dalam jual beli, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Kelima

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan bau busuk dari bangkai. Ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar.

“Mereka itu ialah orang yang menyembunyikan perlakuan durhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula merasa takut kepada Allah SWT, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Keenam

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. “Mereka ialah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Ketujuh
Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar tanpa mempunyai lidah tetapi dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah.

“Mereka itu ialah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Kedelapan

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. “Mereka ialah orang yang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Kesembilan

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh.

“Mereka itu ialah orang yang makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Kesepuluh

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan penyakit sopak dan kusta. “Mereka ialah orang yang durhaka kepada orang tuanya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Kesebelas

Digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan berkeadaan buta mata-kepala, gigi mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut mereka dan keluar beraneka kotoran.

“Mereka ialah orang yang minum arak, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah neraka…”

Barisan Kedua Belas

Mereka digiring dari kubur menuju ke padang mahsyar dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka, datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan:

“Mereka ialah orang yang beramal saleh dan banyak berbuat baik. Mereka menjauhi perbuatan durhaka, mereka memelihara sholat lima waktu,ketika meninggal dunia keadaan mereka sudah bertaubat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka ialah syurga, mendapat ampunan, kasih sayang dan keridhoan Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang”

Semoga kita semua digolongkan di barisan yang Ke-12 yang mendapat rahmat dari Allah SWT. Aamiin Ya Rabbal ‘Alamin


Sumber: kabarmakkah.com
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kelak Ada 12 Barisan di Padang Mahsyar, Kamu Berada di Barisan yang Mana?